Nasi goreng med ostronskivling

Nasi goreng är en indonesisk risrätt som förutom ris även här innehåller ostronskivling, röd chili och haricots verts.

Rain: Vissa namn på maträtter gör att hela kroppen börjar skrika ”JA, JA, JA, ge mig nu på direkten!” Av andra namn väcks inte den känslan. Det har inte i hundra procent av fallen att göra med vår egentliga relation till rätten eller vår faktiska upplevelse om vi väl skulle äta den. Ifall mitt middagssällskap frågar ”Ska vi äta nasi goreng ikväll?” blir jag inte sugen alls.

Om det istället skulle föreslås fried rice väcks en helt annan känsla. Då får jag feeling. Himla orättvist eftersom nasi goreng är exakt samma sak som fried rice, bara på ett annat språk.

Min ambition är hur som helst att övervinna denna aversion mot titeln nasi goreng, och därför kallar jag denna rätt för det. En av Malaysias mest populära rätter, och (om man bortser från namnet) en av mina favoriter, förtjänar ändå respekten att presenteras på sitt eget språk.

Recept: Rain Lundström Foto: Maggie Soltani

Det gröna Asien

Det gröna Asien – Umami- kärlek, ramenlycka och tofuns revansch (Norstedts) av Rain Lundström tar dig med på en spännande matresa genom bland annat Thailand, Kina, Korea och Japan. Här finns alla rätter du älskar och kommer att börja älska, helt växtbaserade. Ett stort plus för de drömskt vackra fotografierna.

Recept: Nasi goreng med ostronskivling

4 portioner

200 g ostronskivling, grovt strimlad
1 + 2 msk ketjap manis
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
100 g haricots verts, grovt hackade
2 msk riven färsk ingefära
ca 7 dl kokt ris
2 nävar böngroddar (ca 100 g)
4 salladslökar, hackade
1 kruka koriander, grovt hackad neutral olja, till servering svartpeppar

Till servering
2 limefrukter
sambal oelek

1. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svampen tills vätskan har stekts in och svampen börjar få lite färg.
2. Sänk värmen, tillsätt 1 msk ketjap manis i stekpannan, rör om och stek ytterligare någon minut. Ta svampen ur stekpannan.
3. Hetta upp olja i stekpannan och stek lök, vitlök och chili transparent. Tillsätt haricots verts och ingefära. Stek tills bönorna precis börjar mjukna.
4. Tillsätt riset och resterande ketjap manis, rör om och stek ytterligare 2 minuter. Peppra ordentligt.
5. Blanda ner ostronskivlingen. Toppa med böngroddar, salladslök och koriander. Pressa över lime vid servering och ställ en skål sambal vid sidan om.