Annons
Cape Ad

Napoleonbakelse

Få saker är så gott som Napoleonbakelser. Frasig smördeg, vaniljkräm, vispad grädde. Och roligt att göra själv!

Som barn älskade jag Napoleonbakelse och gör det fortfarande. Det är även ett bakverk som är smått omöjligt att finna veganskt, sån tur att man kan baka en egen. Det är frasiga lager med smördeg som varvas med grädde, vaniljkräm, ibland äppelmos, sylt och glasyr.

Ska du äta bakelsen rätt använder du en dessertgaffel. Vänd på gaffeln och stick in mellan lagerna och bryt sedan av lagom stora bitar. På så sätt slipper du pressa sönder hela bakelsen när du försöker dela den.

Vad är en Napoleonbakelse?

De kan se lite annorlunda ut beroende på i vilket land du befinner dig. Här är Sverige består en Napoleonbakelse av smördeg, vispad grädde, vaniljkräm, sylt och glasyr. Vissa använder även äppelmos i fyllningen. Namnet kommer förmodligen från ordet för ”napoletanskt” och verkar inte ha något med den franska kejsaren Napoleon att göra.

napoleonbakelse

Vegansk smördeg

Det går att hitta vegansk smördeg i kyl- och frysdisk. Det har blivit svårare och svårare, enklast tycker jag är att leta i frysdisken. Du kan enkelt anpassa måtten på bakelsen efter arken smördeg, det är ingen panik om allt inte blir exakt.

Baka veganskt

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons bakbok Baka veganskt – Från brownie och cheesecake till kanelbullar och semlor. Finns bland annat på Adlibris.

Recept: Napoleonbakelse

8 bitar

2 ark kyld smördeg à ca 280 g
1 dl äppelmos
3 msk vinbärsgelé eller hallonsylt

Vaniljkräm
5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 msk strösocker
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 msk mjölkfritt margarin

Vispad grädde
2,5 dl vispgrädde, t ex vispbar havre- eller sojagrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
1 dl florsocker
1–2 tsk vatten

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rulla ut den kylda smördegen och kav- la ut den lätt. Dela på längden. Du kom- mer bara att behöva tre halvor.
3. Lägg smördegsarken på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel.
4. Grädda smördegen i 16–18 minuter eller tills den har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm
1. Häll ner mjölken i en kastrull. Vispa ner socker och majsstärkelse. Koka upp under omrörning och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
2. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och margarin. Blanda väl och skrapa sedan över i en skål. Låt svalna helt i kylskåpet.

Vispad grädde
Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Om du vill att den ska bli ännu fastare, tillsätt några droppar vinäger och vispa lite till.

Montera bakelsen
1. Lägg ett smördegsark på en bricka eller stort fat. Bred ut ett lager äppelmos. Lägg på nästa smördegsark.
2. Bred ut vaniljkrämen och bred över ett tjockt lager grädde.
3. Bred ut vinbärsgelén eller hallonsylten över det sista smördegsarket.
4. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och bred den över gelén, eller sylten, så att det blandas. Lägg smördegsarket med glasyr och sylt överst på grädden.
5. Ställ in allt i frysen i några timmar
så att det blir fast.
6. Skär till åtta bakelser med en vass brödkniv.