Foto: Eva Hildén
Mujadara – risrätt med linser
6-8 portioner
4 dl vegetabilisk olja
4 stora lökar, halverade och tunt skivade i halvmånar
3 ¼ dl torkade gröna linser
1 msk hel spiskummin
3 ½ dl basmatiris
1 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 tsk kanel
1 ½ tsk gurkmeja
5 ¼ dl vatten
salt
1. Häll oljan i en rymlig gryta och hetta upp den på hög värme. Stek löken (i 2-3 omgångar) i cirka 8 minuter, tills den är gyllenbrun och frasig. Lyft upp med hålslev och låt den rinna av på hushållspapper. Häll av oljan från grytan.
2. Koka upp vatten i en rymlig kastrull, tillsätt linserna och koka dem i cirka 15 minuter, tills de mjuknat men inte hunnit bli mosiga. Häll av och skölj dem i kallt vatten så att kokprocessen avbryts.
3. Ställ lökgrytan på medelvarm platta, tillsätt den hela spiskumminen och fräs dem i någon minut innan du tillsätter riset och de andra kryddorna samt rejält med salt. Rör därefter ner linserna.
4. Tillsätt vatten, rör om igen innan du lägger på ett lock, sänker värmen till lägsta och låter allt sjuda i 20 minuter. Stäng av värmen och låt stå i 10 minuter med locket på, riset efterkokar nu.
5. Lufta riset med en gaffel och blanda ner hälften av den stekta löken. Servera rätten på ett stort fat, överströdd med resten av löken.