Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en av mina många libanesiska favoriter. Min mamma brukade göra världens godaste msakaa och detta är hennes recept.

16 dec 2019

4 portioner

Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god. Den är full med grönsaker, men känns ändå ”köttig” på något sätt. Msakaa kan avnjutas såväl kall som varm, gärna med bröd och grönsaksstavar bredvid.

3 medelstora auberginer
ca ½ dl rapsolja
1 stor gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
2-4 chilifrukter (om du gillar hetta, uteslut annars), finhackade
5-6 mogna tomater, tärnade
2 msk tomatpuré
1 ½ msk + några nypor torkad mynta
2 dl vatten
400 g konserverade kikärter, sköljda och avrunna
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk olivolja att ringla över
3-4 msk finhackad färsk persilja till garnering

Servering
pitabröd eller kokt ris
valfria råa grönsaker

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär auberginerna i cirka 2 cm stora tärningar. Lägg tärningarna på en plåt och ringla över hälften av rapsoljan. Stek dem mitt i ugnen i 15-20 minuter, eller tills de är genomstekta och har fått färg. Rör om efter halva tiden. Ställ åt sidan.
3. Värm upp en gryta med resten av rapsoljan på medelvärme och fräs lök, vitlök och chili i cirka 5 minuter. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta och fräs i ytterligare cirka 5 minuter, eller tills tomaterna har mjuknat.
4. Tillsätt vatten och kikärter. Krydda med salt och peppar och låt grytan puttra under lock i cirka 30 minuter.
5. Strö ut auberginetärningarna ovanpå grytan, blanda inte ner dem. Strö över några nypor mynta och låt puttra utan lock i ytterligare 15-20 minuter.
6. Lägg upp grytan på ett stort fat, ringla över olivolja och toppa med persilja.
7. Servera tillsammans med pitabröd eller ris och grönsaker. Smaklig spis!

 

 

I Zeinas Green Kitchen (Bonnier fakta) tar Zeina Mourtada med dig på en resa runt hela världen och bjuder på spännande mat som får det att vattnas i munnen. Smakrikt, färgglatt och frestande, men samtidigt enkelt och kul.

Recept: Zeina Mourtada Foto: Ulrika Ekblom