Det här receptet har genomgått flera inkarnationer innan det slutligen blev en röra som är otroligt lik en av de typiska arabiska hummusvarianterna. Här är den gjord på linser och tomater men med samma slags mustiga smaker. Servera med enbart pitabröd.

13 sep 2019

2 portioner som huvudrätt eller 4 som förrätt

200 g puylinser
4 msk olivolja, plus extra att ringla över
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
4 medelstora tomater
25 g hackad koriander
60 g tahini (sesampasta)
2 msk citronsaft
¾ dl vatten
en liten rödlök
½ tsk paprikapulver, till garnering (kan uteslutas)
salt
svartpeppar

1. Koka upp vatten i en medelstor kastrull. Lägg i linserna och koka i 20–30 minuter eller tills de är helt genomkokta. Låt rinna av och ställ åt sidan.
2. Häll oljan i en stor traktörpanna och ställ på medelhög värme. Pressa ner vitlöksklyftorna och häll ner spiskummin och fräs i cirka 1 minut.
3. Skålla tomaterna i kokande vatten. Skala och skär dem sedan i 1 cm stora tärningar. Tillsätt tomaterna, 20 g av koriandern och de kokta linserna. Koka under omrörning i ett par minuter.
4. Tillsätt sedan tahini, citronsaft och ¾ deciliter vatten tillsammans med 1 tesked salt och ett rejält tag med pepparkvarnen. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 5 minuter, tills blandningen är genomvarm och har tjocknat.
5. Mosa linserna hastigt med en potatisstöt så att det liknar en gröt. Bred ut linserna på ett serveringsfat och strö över fint skivad rödlök och resten av koriandern. Ringla över olivolja. Strö eventuellt över lite paprikapulver.

 

Recept: Yotam Ottolenghi  Förlag: Tukan