Auberginesill har du säkert hört talas om, men i år är det "morotslax" som gäller. Långsamt bakad morotsskivor med en lätt rökig smak. Perfekt på buffén, som pålägg eller att dekorera smörgåstårtan med.

26 mar 2018

Rökt morotssallad (morotslax)

ca 8 personer på en buffé

500 g morötter
2 msk ättiksprit (12 %)
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk rökt flingsalt eller 0,5 tsk liquid smoke
vitpeppar
1 dl finhackad färsk dill

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i 20­-30 minuter, eller tills de börjar mjukna men fortfarande har kvar lite spänst. Ta ut och låt svalna helt. Skiva de sedant tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare.
3. Blanda ihop ättiksprit, strösocker, vatten, salt eller liquid smoke, peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna och låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten.
4. Lägg upp morotssalladen på ett fat och dekorera eventuellt med mer dill.

 

För flera vegetariska/veganska recept till midsommar, kolla in vår receptsida här.