Annons
Cape Ad

Vegetarisk Morotsfalafel med rasande röd sallad

Det här är en klassisk falafel som har välsignats med trevlig smak, färg och konstisens från morötter. Palsternacka skulle också funka väldigt bra.

Herregud vad vi älskar falafel. På blötlagda kikärter eller kokta, smaksatt eller mer neutral. Falafel är ju en sån rätt man kan leka ganska vilt med och komma upp med nya smaker, kombinationer och blanda ner allt från örter och grönsaker. Här kommer en enkel falafel gjord på kikärter och morötter.

morotsfalafel

Morotsfalafel

Den här morotsfalafeln görs smidigt på färdigkokta, konserverade kikärter. Då är det klart på ett kick. Sen tycker vi ju att falafel alltid blir lite godare om du tar dig tid att blötlägga kikärterna och sedan göra din falafel. Ett recept på en sån morotsfalafel hittar du här.

falafel

Enkel falafel

Falafel görs ju på blötlagda kikärter vilket blir både billigt men också väldigt gott. Om du inte känner att du har tid eller lust att blötlägga kikärter kan du alltid testa den här enkla falafeln som görs på konserverade kikärter och är klar på ett kick.

Recept: Vegetarisk Morotsfalafel med rasande röd sallad

4 portioner

2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
2 morötter, fint rivna
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk olivolja
3 msk majsstärkelse
2 tsk spiskummin
1 tsk salt

Rasande röd sallad
1 röd grapefrukt blandad sallad
250 g cocktailtomater, halverade
1 rödlök, i tunna klyftor
1 granatäpple, kärnorna
flingsalt
svartpeppar

Morotsfalafel
1. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Släng ner i en matberedare och mixa fint. Häll ner i en skål.
2. Blanda ner resterande ingredienser och smaka av med salt. Forma till järpar eller bollar och stek gyllene i lite olja.

Rasande röd sallad
1. Skär bort skalet på grapefrukten och skär ut filéerna med en kniv. Om du inte orkar med det finliret kan du bara skära fruktköttet i mindre bitar.
2. Sprid ut salladen på ett fat. Fördela tomater, rödlök, grapefrukt och granatäpple över. Pressa över lite av grapefruktsaften. Salta och peppra.
3. Servera salladen tillsammans med den nystekta morotsfalafeln.