Morotsbröd

Börja morgonen med frallor som lyser i kapp med solen tack vare morötter och polenta.

8 st

Polenta finns i de flesta matbutiker, men om du inte hittar det kan du ta mannagryn, sesamfrön eller vallmofrön.

25 g jäst
1 ½ dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 ½ dl finrivna morötter
5 ½ dl vetemjöl
polenta att toppa med

Sätt ugnen på 225 grader.
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt och morötter.
Blanda ner vetemjölet och knåda i några minuter. 
Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
Dela degen i 8 bitar och forma varje bit till en rund boll. Rulla bollarna i polentagryn och lägg på en plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
Grädda bullarna i 10-12 minuter.

 


I Roten till allt gott (Votum & Gullers Förlag) delar Malin Randeniye med sig av allt fantastiskt du kan göra med rotfrukter. Och vi menar verkligen allt. Från sallader och grytor till sötsaker, gratänger, soppor och bröd.