Vegobollar hör julbordet till. Det finns så mycket att göra bollar av och kikärter är en klassiker. Så tänk att de här är som en enkel saffransfalafel med morötter och gula russin. Väldigt vackra i färgen och fyllda av julens smaker.
Recept: Vegetariska morotsbollar med saffran
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök
300 g morötter
1 paket saffran, 0,5 g
2 msk majsstärkelse
0,5 dl gula russin
salt
svartpeppar
rapsolja att steka i
- Häll av spadet från kikärterna och skölj dem.
- Släng ner dem i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål.
- Hacka den gula löken och riv morötterna. Blanda ner i de mixade kikärterna tillsammans med saffran, majsstärkelse, russin, salt och peppar.
- Blanda väl och rulla sedan till bollar. Stek bollarna gyllenbruna i lite olja.