Det här klassiska receptet på äggfri mjuk pepparkaka är till stor del baserat på äppelmos som ger en otroligt lätt och luftig kaka.

11 dec 2019

12 bitar

2,5 dl strösocker
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl äppelmos
5 dl vetemjöl
2 tsk mald kane
l
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl frysta eller färska lingon

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform eller avlång brödform. 
Rör först socker och smör poröst. Blanda sedan ner äppelmoset.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner i smörsmeten. Vispa ihop till en slät smet utan klumpar och vänd avslutningsvis ner lingonen.
  4. Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda i 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren. Låt svalna något innan den vänds upp.

Recept och foto: Karolina Tegelaar


Julboken – utan ägg och mjölk
Ingen kan bakning som Karolina Tegelaar och i den nya uppdateringen av Julbakboken utan ägg och mjölk finns det ännu fler härligt juliga recept att ta del av. Finns att köpa på kakboken.se.