12 bitar
2,5 dl strösocker
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl äppelmos
5 dl vetemjöl
2 tsk mald kane
l
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl frysta eller färska lingon
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en sockerkaksform eller avlång brödform. Rör först socker och smör poröst. Blanda sedan ner äppelmoset.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner i smörsmeten. Vispa ihop till en slät smet utan klumpar och vänd avslutningsvis ner lingonen.
- Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda i 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren. Låt svalna något innan den vänds upp.
Recept och foto: Karolina Tegelaar
Julboken – utan ägg och mjölk
Ingen kan bakning som Karolina Tegelaar och i den nya uppdateringen av Julbakboken utan ägg och mjölk finns det ännu fler härligt juliga recept att ta del av. Finns att köpa på kakboken.se.