Mjuk pepparkaka med dinkel & lingon

Ingen vinter utan mjuk pepparkaka. Här samsas ju verkligen allt det goda med julen. Jag har alltid rårörda lingon i min mjuka pepparkaka, men sylt går förstås lika bra (blir lite sötare).

Blomster & Bakverk (Bladh by Bladh) av Annelie Andersson är inte bara en fantastiskt vacker bakbok, den bjuder på minst lika fantastiska bröd, frallor och andra bakverk. Inspirerande till max för bakfantasten.

Vill du göra kakan mindre söt kan du ta 1 dl frysta lingon i  stället. Kakan görs helt utan ägg och kan enkelt göras vegansk (anpassa smöret).

180 g (3 dl) siktat dinkel
125 g (1 ½ dl) socker
1 msk kanel
1 ½ tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
100 g smör, smält
200 g (2 dl) växtbaserad matgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
70 g (½ dl) äkta lönnsirap, eller vanlig sirap
60 g (½ dl) rårörda lingon

Dekoration
60 g (1 dl) florsocker
½-1 msk vatten
frysta lingon

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 ½ liter.
3. Smält smöret på svag värme, dra åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smält smör, grädde, lönnsirap och lingon. Rör om med en slev eller slickepott tills allt blandats väl. Se till att få med mjölet i botten också.
4. Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 40-45 minuter, känn med provsticka att den är genomgräddad.
5. Låt stå i 10 minuter och vänd sedan upp kakan på en bakplåtspappersklädd skärbräda. Den är saftig och därmed lite skör till en början, så ställ den på något stabilt (inte ett galler). Om du vill dekorera kakan kan du röra ihop en glasyr på florsocker och vatten och lägga på några lingon. Enkelt och vackert!