Mjuk chokladkaka med chokladglasyr

En enkel chokladsockerkaka som toppas med en lika enkel chokladglasyr. Dekorera gärna med hackade nötter och maränger.

Recept: Mjuk chokladkaka med chokladglasyr

10 bitar

3,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker

1,5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4,5 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
1 dl rapsolja
salt

Chokladglasyr
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

150 g mörk choklad, finhackad

0,5 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt



1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smöra och mjöla en sockerkaksform. 

3. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vanilj- socker i en bunke.

4. Vispa ner mjölk och rapsolja med hjälp av en ballongvisp. När din smet är slät och fin utan klumpar fördelar du den i formarna och gräddar i 40-50 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

5. Smält ihop ingredienserna till chokladglasyren en kastrull. Låt svalna något och ringla över kakan.

6. Dekorera eventuellt med maränger och hackade nötter.