Annons
Cape Ad

Minidammsugare

Den här miniversionen liknar originalet men innehåller kokt quinoa och dadlar i stället för kaksmulor och socker. Och den gröna mandelmassan får sin färg av spenat. Perfekt för en lite hälsosammare fika!

Recept: David Frenkiel och Luise Vindahl Foto: David Frenkiel

David och Luise a.k.a. Green Kitchen Stories är tillbaka med en både vacker och inspirerande kokbok med mat för hela familjen. Little Green Kitchen (Norstedts) är färgsprakande, inbjudande och med lika goda recept som alltid. Plus smarta tips på hur barnen kan ta del i matlagningen.

16 minidammsugare GF NF

Tips!
Tillsätt arraksarom, pepparmintextrakt, kanel eller kaffe om du vill variera smaken på fyllningen.

Grön mandelmassa
1 näve babyspenat
3 msk lönnsirap
5 dl (200 g) mandelmjöl

Chokladfyllning
15 mjuka dadlar, urkärnade
2 ½ dl kokt quinoa
1 dl (50 g) kokosflingor
3 msk kakao
en nypa havssalt

Garnering
80 g mörk choklad (minst 70 % kakao)

Grön mandelmassa
1. Lägg spenaten i en matberedare, tillsätt lönnsirapen och hälften av mandelmjölet och kör tills spenaten har lösts upp. Tillsätt resten av mjölet och kör till en fast blandning.
2. Låt mandelmassan vila i kylskåpet medan du gör fyllningen. Diska matberedaren.

Chokladfyllning
1. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör tills allt har blandats. Smaka av och justera smakerna. Dela upp blandningen i två lika stora bollar och rulla dem till 2 cm tjocka och 40 cm långa rullar (de blir lite kletiga men det är helt i sin ordning).
2. Lägg mandelmassan mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn och avlång platta, ca 40 × 20 cm och 3 mm tjock. Dela plattan på längden till två långa remsor.
3. Lägg en rulle fyllning på vardera remsan med mandelmassa och rulla ihop mandelmassan runt fyllningen. Skär bort överflödig mandelmassa och nyp ihop skarven med fingrarna. Skär rullarna i 5 cm långa bitar och lägg dem på en tallrik med skarven nedåt. Låt kallna i kylskåpet.

Garnering
1. Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa båda ändarna på dammsugarna i smält choklad och låt överflödig choklad rinna av.
2. Lägg dammsugarna på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Förvara i kylskåpet i upp till fem dagar.