Den här fantastiska baguetten fylls med kryddiga vegobollar och en lagom rökig chipotlesås. Ja, och avokado, rödlök och ost såklart! Så smarrigt!

10 Nov 2018

– I samarbete med Anamma –

Här använder vi oss av Anamma formbar färs som minst sagt har revolutionerat vegovärlden. Du behöver ingen stärkelse eller så för att färsen ska hålla ihop, det är redan löst. Bara krydda upp så som du gillar och använd till bollar, biffar, burgare, limpa eller annat. Så enkelt! Här gör vi ett par vrålgoda bullar som får bada i en lätt rökig chipotlesås.

De går bra att fylla tortillabröd också, men det är härligare med en baguette, ciabatta eller hamburgarbröd eftersom de suger upp den goda såsen bättre. Tänk bara på att inte ta ett för hårt bröd, de är bara så jobbiga att äta när man fyller dem.

Psst… chipotlepasta hittar du i texmex-hyllan.

4 portioner

Mexikanska vegobollar
600 Anamma Formbar färs
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 jalapeño, finhackad
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar

Chipotlesås

1 gul lök, finhackad
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 tsk chipotlepasta

Till servering
4 små baguetter eller hamburgerbröd
1 rödlök, tunt skivad
2 avokado, mosade
riven ost, t ex vegansk
finhackad persilja

Mexikanska vegobollar
1. Tina färsen i rumstemperatur. Häll ner i en skål.
2. Blanda ner spiskummin, paprikapulver, jalapeño, vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Rulla till bollar och stek gyllene i lite olja tills de får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.

Chipotlesås

1. Fräs den gula löken i lite olja tills den mjuknar.
2. Häll på krossade tomater och chipotlepasta. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.
3. Lägg ner de stekta bollarna och blanda. Låt de sjuda i såsen i 5 minuter.

Servering
1. Bred ut ett lager mosad avokado på underdelen av brödet. Salta och peppra lätt. Strö över skivad rödlök.
2. Skeda över vegobollar och tomatsås. Toppa med riven ost och persilja. Ät och njut!

 

Anamma formbar färs hittar du i frysdisken och används precis som vanlig färs. Tina den genom att sprida ut den på en bricka och låt stå i 30 minuter. Värmer du den i micron är risken stor att färsen blir för varm och då håller den inte ihop.