Mexikansk vegetarisk linsgryta

Åh, vad den här grytan är livfull och mättad av härliga smaker. En personlig tolkning av en populär mexikansk rätt, där limeskivorna får koka med en stund för att få fram en intressant och subtil ton av skalet.

Recept: Jens Linder Foto: Stefan Wettainen

Recept: Mexikansk vegetarisk linsgryta

6-8 portioner

4 färska tomater
3 msk olivolja
3 msk olivolja
½ liter hackad gul lök
½ liter tärnad gul paprika
1 dl skalad och tärnad morot
½ dl finhackad jalapeño (utan frön)
2 msk finhackad vitlök
1 liter grönsaksbuljong
2 dl bruna linser
1 ½ msk anchochilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk malda korianderfrön
salt
nymalen svartpeppar
1 skivad ekologisk lime
¾ dl färsk finhackad koriander
1 ½ msk färsk limejuice

Servering
2 dl tärnad avokado
1-2 dl riven ost, t ex mjölkfri
2-3 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
tortillabröd

1. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna. Skär tomaterna mitt itu och rosta dem i ett par minuter tills de får en lätt mörk färg. Ställ åt sidan.
2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt lök, paprika, morot och jalapeño och fräs i ett par minuter.
3. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Rör ner de rostade tomaterna, buljong, linser, chilipulver, spiskummin och koriander och smaka av med salt och peppar.
4. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter, eller tills linserna är mjuka. Efter halva tiden, lägg ner limeskivorna. Rör om då och då och se till att tomaterna faller sönder och fördelas i hela grytan.
5. Rör ner koriander och limejuice. Servera med avokado, ost och yoghurt i skålar bredvid samt tortillabröd att doppa i grytan.