Mexikansk brownie med anchochili, kokoskolasås och kokosbacon

Den här brownien är god som den är, men den skjuts till skyarna när den serveras med tidernas godaste kola­ sås och det märkliga, men å så passande, tillbehöret kokosbacon.

Mexikansk brownie med anchochili
8 dl vetemjöl
7 dl farinsocker
3 dl kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk mald kanel
1 tsk anchochilipulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
5 dl rapsolja

Kokoskolasås
2,5 dl kokosmjölk
2,5 dl farinsocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk vaniljsocker

Kokosbacon
1 dl kokosflakes
0,5 msk ljus sojasås
0,5 tsk liquid smoke
0,5 msk lönnsirap

Till servering
vaniljglass, t ex havre-, soja- eller mandelglass

Mexikansk brownie med anchochili

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform, ca 30 x 20 cm.
3. Vispa ihop vetemjöl, farinsocker, kakao, bakpulver, kanel, anchochili, vaniljsocker och salt i en bunke.
4. Vispa ner mjölken och oljan i mjölmixen. Häll ner smeten i formen och grädda i 30-40 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

Kokoskolasås
1. Vispa ihop kokosmjölk, farinsocker och
sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter eller tills du får en bärnstensfärgad kolasås. Häll över i en skål och låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.

Kokosbacon
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen
i ca 5 minuter eller tills kokosflakesen börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.

Servering
1. Servera brownien tillsammans med kokoskolasås, vaniljglass och kokosbacon.

 

Receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok Vegomenyer.