Den här bönburgaren är proppfylld med smaker från chili, vitlök, koriander, spiskummin och jordnötter. De gör sig även strålande på grillen. Testa!

10 Maj 2018

6 portioner

2 nävar havregryn
2 msk salta jordnötter
2 burkar à 400 g svarta bönor, avrunna
1 rödlök, riven
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
0,5 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
0,5 kruka koriander, repade blad
rivet skal av 1 lime
olivolja
mjöl, till pudring
1 tsk rökt paprikapulver (vanligt paprikapulver går också bra)
6 kuvertbröd, delade, eller 12 skivor ciabatta

skivad avokado, hackade tomater, späd ruccola och limeklyftor till serveringen

1. Kör havregryn och jordnötter med pulsknappen i en matberedare tills det är grovhackat.
2. Tillsätt 1,5 burk bönor och lök, chili, malen koriander och spiskummin samt korianderblad, limeskal och en rejäl skvätt olivolja. Kör med pulsknappen så att det blandas.
3. Tillsätt resterande bönor och kör bara en eller ett par gånger till, så att bönorna fortfarande har lite tuggmotstånd. Lägg över i en skål.
Forma smeten till 6 bollar. Platta ut dem till burgare på en ren skärbräda pudrad med mjöl och paprikapulver. Lägg dem på en bricka och ställ in i kylen minst en timme.
4. Lägg bröden med snittytan nedåt på grillen och grilla tills de är vackert rostade. Lägg åt sidan.
5. Grilla burgarna 4-5 minuter per sida, tills de är väl genomlagade.
6. Lägg ruccola på 6 brödhalvor eller ciabattaskivor, toppa med burgarna och sedan tomat, avokado och resten av brödskivorna. Servera med limeklyftor.