Annons
Cape Ad

Mer än bara glass… det är dessertglass!

Triple Oh! Ice Cream i Stockholm har inte bara målet att göra världens godaste glass. De vill även väcka känslor med sin glass, få folk att omvärdera glass och samtidigt lyfta den till en ny nivå. Därför kan deras ”dessertglass” inte jämföras med någon annans.

Foto: Fredrik Rollman

Triple Oh! Ice Cream

En nyskapande glassbar på Nybrogatan 23 i Stockholm med spännande säsongsbaserade smaker blandat med klassiker med en twist. Läs mer på deras hemsida ooo.se. Och glöm inte att följa dem på Instagram @ooo.icecream.

Det var minst sagt glassväder med härligt gassande sol när jag begav mig till Triple Oh! Ice Cream på Nybrogatan i Stockholm. Jag fick träffa en av medgrundarna, Daniel Sjöstrand, samt en av glasskreatörerna, Ayhan Aydin. Båda riktiga glassfantaster! Redan när man kliver in i den lilla men väldigt stilrent inredda glassbaren så märker man att det här inte är vilket glasställe som helst. Här är det lite… bättre. Gänget bakom Triple Oh! ville också göra något annorlunda. De ville ändra folks syn på glass i grunden.

Hur skulle du beskriva Triple Oh!s vision?
– Triple Oh! är en dessertglassbar. Vår idé är att göra glass utöver det vanliga. Och samtidigt något för alla, börjar Daniel.

– När vi gör vår glass på naturliga råvaror och säger att vi sysslar med glasshantverk, så gör vi det av både hållbarhetsskäl och för att glassen ska bli så där löjligt god som vi själva vill ha den. Men också för att vi verkligen tror på råvarors, mathantverks och smakupplevelsers magiska egenskaper: att en sällsynt god glass faktiskt kan göra världen till en bättre plats! Vi vill skapa wow-upplevelser. Triple Oh!-grejor. Glass som utmanar och överraskar. Som skapar förväntningar, och som tål att serveras på finporslin. Glass som får folk att stanna upp, fokusera och njuta koncentrerat. Glass och smakupplevelser som bokstavligen får folk att släppa garden, öppna upp och trivas tillsammans. Glass som inspirerar och sprider härliga ringar på vattnet.

Vi sätter oss ner och smakar på de olika glassarna och det är så fascinerande att höra hur de har tagit fram de olika smakerna. Glassarna har arbetats fram av smakgeniet Aylan och Malmös konditorstolthet Joel Lindqvist, i samarbete med alla andra som jobbar på Triple Oh! För glassen engagerar alla och ska så göra. Det är då man kommer fram till de godaste och mest spännande smakerna.

Hur går det egentligen till när ni tar fram de här nyskapande smakerna?

– För det mesta börjar det med en specifik råvara som vi har kärat ner oss i och tänker att vi skulle kunna göra en löjligt god glass av. Det kan vara alltifrån ovanliga och udda grejor, till något supervanligt som vi vill lyfta eller tweaka på vårt sätt. Ingredienser som kompletterar, stöttar och lyfter den valda huvudråvaran till något slags stjärna på tungan.

Eller för all del helt tvärtom: Att det börjar med en grym låt – alltså någon slags smakidé som vi hittar någonstans utanför glassammanhanget – och som vi vill göra vår egen glass-cover på. (Som t.ex. vår äppelpaj-take ”Bakat Äpple”, eller vår bål-sorbet ”Studenten”.)

De har alltid några helt veganska glassorter här och även de smaker man tror att man känner igen smakar inte som på andra ställen. En klassisk choklad hör alla glassbarer till, men deras ”Bean-to-bar”-choklad är en fruktig sorbet med single estate-choklad från Esmeralda. Krämig och mjuk i smaken och som att äta en bit smältande god lyxchoklad.

Deras ”Bakat äpple” för tankarna till min farmors skånska äppelkaka med djup äppelsmak och en härlig mix av varma kryddor.
”Studenten” har en lätt rosa färg och kom till av att Daniel ville skapa en glass som påminde om studentens vinbål. Festligt, bekymmerslöst, glatt och galet i ett. Den är frisk och söt, bärig och somrig. En mix av rabarber, fläder, jordgubbar, rosblad och en portion punsch.

Varför veganska glassar på menyn?
– Eftersom vi inte jobbar med glassbaser eller andra linjära idéer om glass i botten av vårt koncept så tänker vi aldrig att ”nu ska vi göra en vegansk glass”, en ”sorbet”, ”gelato” eller ”gräddglass”. I stället är våra veganska glassar – precis som de övriga glassarna i vårt sortiment – mer av gastronomiska konsekvenser av de olika råvaror eller smakidéer som vi kreativt och receptmässigt har tagit avstamp i.

Det är dessutom en viktig gastronomisk poäng för oss att olika råvaror och smaker kommer som mest och bäst till sin rätt i olika typer av kropp och textur på glass. Den som provar glass hos oss ska därför snart upptäcka att vi har lika många olika texturer på glass som vi har glassmaker i vårt sortiment. Vilket inte bara gör våra glassar varierade, roliga och goda att äta och kombinera med varandra. Det gör dem också – och framför allt – väldigt tacksamma och enkla att bygga riktigt goda desserter på, nästan oavsett vilken typ av dessert du vill göra.

Vi går in i deras vackert, stramt inredda del med träpanel och små bord att sitta vid. Här är tanken att man ska kunna stanna upp, ta en glass och njuta lite extra. Varför inte testa några av deras lyxiga toppingar, som rostat popcorn med torkade lingon och sumac? Här kommer de ständigt på nya kreationer att toppa de olika glassarna med.

Och ja, de har alltid några mer ”klassiska” smaker blandat med lite tokigare påhitt. Jag får bland annat testa en med gurka och vodka. What? Men det är så det ska vara, glass som berör. Som gör att folk stannar till och funderar och smakar en extra gång. Alla smaker ska inte älskas av alla, men de ska skapa samtal. Som med all mat, dryck och sötsaker!

Vi har redan nämnt några grejer som skiljer er från många andra glassbarer. Men vad skulle ni säga är den största skillnaden?
– Att vi gärna pratar med våra gäster om vad vår glass innehåller och hur vi tillverkar den. Att man hos oss, även om kön är lång, får provsmaka hur många glassar man vill. Att vi konsekvent rekommenderar våra gäster att hellre köpa en kula glass än tre. Och att vi verkligen älskar långsamma och krångliga gäster som slår sig ner timvis inne i vår fina dessertsalong, för att där fokuserat – gärna tillsammans med andra långsamma glassätare – meditera över några kulor glass, val av topping och rekommenderad dricka till. Vilket på det hela taget ger oss usel business. Men grymt mycket kvalitetstid tillsammans med våra gäster, hängandes över olika glassar som vi älskar.