Betalt samarbete med Oddlygood
Vem älskar inte ost? Exakt! Den här italienska gratängen kombinerar verkligen så mycket av det jag älskar: Smältande bakad aubergine, med ett smältande smakrikt alternativ till ost från Oddlygood. Herregud vad gott det är. Jag rostar min aubergine i ugnen eftersom det är så mycket enklare än att fritera den. Jag tar även genvägen via färdig tomatsås men psst… berätta inte det för någon!
Oddlygood
Oddlygood har flera olika alternativ till ost. De jag använde här var deras Munchy Mozzarella som smälter härligt i gratänger och på pizzan. Deras Grand Italian Style är ett fantastiskt gott alternativ till parmesanost – supergod på pizzan, att strö över soppan och sallader, i dressingar mm. Helt veganska och alltid underbart goda.
Recept: Melanzane alla parmigiana
4 portioner
1 kg aubergine. (ca 4 st)
1 dl olivolja
300 g Oddlygood Munchy Mozzarella
150 g Planti Cooking Fraiche (växtbaserat alternativ till crème fraîche)
125 g Oddlygood Grand Italian Style
500 g färdig pastasås
0,5 kruka färsk basilika, hackad
salt
svartpeppar
Topping
3 dl brödsmulor
3 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 kruka basilika, finhackad
2 msk olivolja
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Sprid ut aubergineskivorna på två bakplåtspappersklädda plåtar. Rosta i ugnen i 30-40 minuter. De ska få fint med färg.
- Rör ihop Oddlygood Munchy Mozzarella och Planti Cooking Fraiche i en skål.
- Sprid nu ut 1/3 av tomatsåsen i en gratängform. Fördela 1/3 av aubergineskivorna över, sedan 1/3 finhackad basilika, 1/3 mozzarellaröra och 1/3 Oddlygood Grand Italian Style.
- Upprepa två gånger till så att du får tre lager totalt.
- Mixa bröd (gärna dagsgammalt) så att du får ca 3 dl smulor. Enklast är att använda en matberedare.
- Häll ner vitlök, basilika och olivolja. Mixa fint.
- Sprid ut brödsmulorna över gratängen och gratinera allt i ca 30-40 minuter. Den ska få fint med färg. Ta ut och låt svalna något innan du hugger in.