Den här frestande sojafärspajen med soltorkade tomater, oliver och rosmarin kommer att få alla på fall. Strö gärna över lite pepprig ruccola precis före servering.

22 jul 2016

Det här är faktiskt ett av våra mest populära recept och publicerades redan i nr 2, 2014. Så testa. Om du inte vill ha eller hittar mjölkfri ost kan du strö över lite brödsmulor och ringla över olivolja, så får du en frasig och god topping.

Medelhavspaj, 6 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 msk vatten

Pajfyllning
400 g sojafärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 soltorkade tomater, hackade
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 dl riven ost, t ex mjölkfri
0,5 dl oliver, halverade
1 ask, 250 g, cocktailtomater, halverade

Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet i en bunke. När du har fått en hyfsat grynig massa tillsätter du vattnet och knådar snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform. Pricka med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.

Pajfyllning
Stek sojafärsen i lite olja. Låt löken steka med i några minuter. När löken har mjuknat och fått lite färg till­sätter du grädden och låter koka in. Rör ner de soltorkade tomaterna tillsam­mans med rosmarin och salt.
Häll ner pajfyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv osten och strö den över fyll­ningen. Sprid ut oliver och tomater över osten. Grädda pajen i 25 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera pajen varm, ljummen eller kall.