En sprakande gul tofugryta med doft av hav. Gör sig extremt bra med bitig bönaioli och ett syrligt surdegsbröd.

27 aug 2020

4 portioner

Kombu
En väldigt populär alg, fullproppad med umami, som ger ett djup till främst soppor och grytor.

Tofugryta med saffran
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 fänkålsstånd
4 potatisar
1 morot
400 g fast tofu
en bit torkad kombu
4 dl vatten
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket saffran, 0,5 g
1 tsk stötta fänkålsfrön

Bönaioli
0,5 burk vita bönor, ca 1,5 dl kokta
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
salt

Tofugryta med saffran
1. Skiva purjolöken och vitlöksklyftan fint. Fräs i lite olivolja i en stor gryta tills löken har mjuknat och blivit lätt transparent.
2. Hacka fänkålen, potatisarna och moroten hyfsat fint och låt fräsa med i några minuter.
3. Tärna tofun och vänd ner tillsammans med kombu, vatten, vitt vin, grädde, buljongtärning, saffran och stötta fänkålsfrön. Låt puttra på i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bönaioli
1. Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Mixa bönorna tillsammans med vitlöksklyftor, dijonsenap, olja och salt.
2. Servera tofugrytan med bönaioli och ett gott bröd.

Relaterade artiklar