En fluffig, enkel kaka med god mandelsmak och söt glasyr. Extra fint blir det om du dekorerar med ätbara blommor. Den här kakan går förresten strålande att frysa in. Gör det dock utan glasyren.

21 maj 2020

10 bitar

½ dl sötmandel
5 bittermandlar
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
150 g smält mjölkfritt margarin
2 dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk

Glasyr
1 ½ dl florsocker
1-2 msk vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla en form, 20 cm i diameter.
3. Mixa sötmandeln fint i en matberedare eller mal i en mandelkvarn. Riv bittermandeln fint på ett rivjärn.
4. Blanda mandel, bittermandel, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
5. Vispa ner smält margarin och mjölk. När du har en slät smet utan klumpar skrapar du ner den i den förberedda formen.
6. Grädda i 45 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Glasyr
1. Rör ihop florsocker och lite vatten i taget tills du har en lagom tjock glasyr.
2. Bred glasyren över kakan.