Mazariner

Det finns få bakverk så klassiska som mazariner. Mördegsskal fyllda med en läcker mandelfyllning och toppade med glasyr. Att göra hemma är lite roligt pill och blir så gott att man knappt kan greppa det.

Recept och foto: Karolina Tegelaar

Aquafaba?
Aquafaba eller kikärtsspad är alltså spadet du hittar i burken med konserverade eller förpackade kikärter. Bara att sila av och använda i stället för ägg och/eller äggvita.

Recept: Mazariner

ca 12 st

Mördegspajskal
100 g kallt smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 msk aquafaba (kikärtsspad) eller matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde

Mandelfyllning
75 g rumsvarmt smör, t ex mjölkfritt
1 dl aquafaba, kikärtsspad
200 g mandelmassa
¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker
2-3 msk vatten

Mördegspajskal
1. Tärna kallt smör och nyp ihop med vetemjöl, strösocker och aquafaba eller grädde i en skål. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.
2. Kavla eller platta ut degen och tryck ut i mazarinformar. Använder du flergångsformar i metall så smörjer du dem med lite matfett innan degen trycks fast. Engångsformar i aluminium eller papper behöver inte smörjas. Låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.

Mandelfyllning
1. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills du får en slät smet.
2. Provgrädda gärna en mazarin och tillsätt 1-2 matskedar vetemjöl i smeten om fyllningen är för lös och kollapsar. Fyll mazarinformarna till hälften eller max 2/3 med fyllningen.
3. Grädda mazarinerna på 200 grader i 15-20 minuter, tills de är gyllene. Låt mazarinerna svalna.

Glasyr
Rör ihop florsocker och vatten till en jämn massa som sedan klickas ut över mazarinerna och breds ut i ett jämnt lager med en kniv eller sked.