För den som avnjuter sin frukost i farten är matmuffins alldeles särskilt smidigt att ta med sig innan man rusar till bussen.

23 jan 2020

Smaksättningen kan förstås varieras precis hur som helst men här har jag gjort en variant med lök, örter, spenat, oliver och ajvar. Baka en sats under helgen och sen har du frukost för hela veckan fixad.

ca 10 st

2 lökar, gärna en gul och en röd, tunt skivade
1 stor vitlöksklyfta, tunt skivad
½ tsk torkad rosmarin
1 liter lättpackad babyspenat (2 stora nävar)
10 oliver, skivade
ca ½ dl ajvar att klicka i eller ca ½ dl fetaost, t ex växtbaserad
sesamfrö och torkad oregano att strö över



Smet

½ dl kikärtsspad
½ msk strösocker
2 dl mjölk, t ex havremjölk
½ dl rapsolja
2 msk ajvar
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk psylliumhusk
1 tsk salt

1. Fräs lök och rosmarin i lite olja tills den mjuknar och får färg. 
2. Tillsätt vitlöken och fräs med i ytterligare någon minut och vänd sedan ner spenaten. Ta från värmen och låt svalna något.
3. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och pösigt och rör sedan ner mjölk, rapsolja och ajvar.
4. Rör därefter ner vetemjöl, bakpulver, psylliumhusk och salt. Vispa ihop till en klumpfri smet.
5. Vänd ner lökfräset och oliverna.
6. Sätt muffinsformar eller tryck ner tillklippta bitar av bakplåtspapper i en muffinsplåt och fördela sedan smeten i formarna.
7. Klicka ut ajvar eller ost och peta ner i smeten och strö slutligen sesamfrö och torkad oregano på toppen.
8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25 minuter.

 

Recept och foto: Karoline Jönsson

Relaterade artiklar