En klassisk matjestårta fast helt vegetarisk (vegansk). Somriga smaker utan gelatin, perfekt till Midsommar.

Annons
14 jun 2021

Här kommer en rätt som inte bara förtjänar en plats på Midsommarbuffén, utan under sommarens alla fester. En matjestårta (matjessilltårta)… fast helt vegetariskt. Magiskt nog med samma smaker fast utan både matjessill och gelatin. Supergod till nypotatis och solsken.

Vegetarisk Matjestårta

Matjestårta utan gelatin

Gelatin utvinns främst från svinsvål, men även nötkreatur används. Det finns flera vegetariska alternativ, oftast innefattar det någon form av alg. Agar agar är ett sån gelatinersättning och görs på rödalg. Det kommer oftast i pulverform (men även flingor finns) och måste kokas upp för att kunna röras ner i mousser, pannacottor eller som här en matjestårta.

Vegetarisk Matjestårta

Crème fraîche eller yoghurt?

Det finns flera växtbaserade alternativ för crème fraîche och yoghurt. Jag gillar gärna en fetare variant som Planti Cooking fraiche, men det går bra med andra soja- och havrebaserade varianter, så länge de är osötade.

Vegetarisk Matjestårta

Med potatis

Den här matjestårtan innehåller inte potatis men det går jättebra att koka potatis och skiva i skivor. Lägg de sedan först på kavringsbotten innan de häller på matjesfyllningen. Supergott!

Recept: Vegetarisk Matjestårta vegostyle

10 bitar



Kavringsbotten

250 g kavring
50 g smält smör, t ex mjölkfritt

Matjesfyllning
1 rödlök, finhackad
0,5 dl finhackad saltgurka
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
0,5 tsk mald kryddpeppar
200 g rumstempererad färskost, t ex Oatly påMackan, Huj eller Violife
2 dl rumstempererad yoghurt eller crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
2 msk röd tångkaviar
salt
svartpeppar

2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
2 tsk agarpulver



Dekoration

rädisor, skivade
finhackad gräslök
finhackad rödlök
röd tångkaviar
svart tångkaviar

Kavringsbotten
Mixa kavringen till fina smulor i en matberedare. Häll ner i en skål och blanda ner smöret.
Tryck ut kavringen i botten på en springform, ca 20 cm i diameter.

Matjesfyllning

Blanda ihop rödlök, saltgurka, gräslök, dill, kryddpeppar, färskost, yoghurt och tångkaviar i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop mjölk och agarpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i en minut.
Rör ner agarblandningen i skålen och blanda väl.
Skrapa ner fyllningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Låt svalna helt i kylskåpet, helst över natten.

Dekorera matjestårtan med skivade rädisor, gräslök, rödlök och tångkaviar.