Matiga vegetariska våfflor med rökig morot

Frasiga, glutenfria, våfflor toppade med dill- och kaprisröra, avokado och rökig morot. En sommarklassiker du kommer att återkomma till fler gånger.


8 st 
 //   Recept och foto: Tina Mejri

Våfflor

3 dl kikärtsmjöl
1 dl rismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk tabasco
0,5 tsk salt
3,5 dl vatten

Rökig morot
3 morötter
1 tsk dulseflingor (alg), kan uteslutas
1,5 tsk rökt salt
0,5 tsk vitlökssalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk krossade vitpepparkorn
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk citronsaft
1 krm rökarom

Dill- och kaprisröra
150 g färskost, t ex Oatly påMackan
1,5 msk hackad kapris
0,5 schalottenlök, finhackad
3 krm tabasco2 msk citronsaft
0,5 citron, rivet skal
3 msk finhackad dill
salt
vitpeppar

Servering
1 avokado
0,5 schalottenlök, finhackad
finhackad dill
citronsaft

Våfflor

1. Mixa eller vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Plasta in och låt stå och vila i minst 1 timme.
2. Pensla våffeljärnet med olja och grädda gyllene våfflor tills all smet är använd.

Rökig morot
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skölj och hyvla morötterna på längden med en mandolin eller potatisskalare.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser och gnid in morötterna med dem.
4. Blanda ihop olja, citronsaft och rökarom. Blanda med morötterna och lägg ut dem i en ugnssäker form. Täck med folie och ställ in i ugnen i 40 minuter. Känn efter så att de är mjuka rakt igenom. Det får inte bli mosiga. Ta ut och låt svalna helt.

Dill- och kaprisröra
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servering
Lägg en klick dill- och kaprisröra på de nygräddade våfflorna. Toppa med rökig morot, avokado, lök, dill och pressad citron.