Snart kan du plocka maskrosor i överflöd, men vifta inte bort dem som tråkigt ogräs. Gör marmelad på dem istället!

20 apr 2016

Älskar du också marmelad? Ett fantastiskt sätt att ta till vara på säsongens frukter och bär…och blommor också för den delen.

5 dl

2,5 dl maskrosblommor
2 dl vatten
2,5 dl syltsocker
0,5 citron, 
rivet skal
0,5 dl riven morot

Dra av de gula blombladen på maskrosblommorna och lägg i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över blombladen. Låt stå och dra i 30 minuter.
Sila ner vattnet i en kastrull och pressa ut så mycket vätska du bara kan ur blombladen. Rör ner syltsocker och koka upp. Låt sjuda i 10-15 minuter.
Ta kastrullen från plattan och rör ner rivet citronskal och morot. Koka upp på nytt och skumma av väl. Häll upp marmeladen på varma burkar och förslut.

Recept: Siw Sjöström

Receptet är som alla våra andra recept helt veganskt/vegetariskt.