Mantu – Dumplings

Mantu är afghanska dumplings som kan fyllas med lite allt möjligt. De här är fyllda med grönsaker och curry.

Jag älskar dumplings och de här är fyllda med en grönsaksmix kryddad med curry. De nyps oftast ihop på ett speciellt sätt och serveras vid högtider, men jag tycker att du kan nypa ihop dem som du vill, så länge du lagar dem. De är riktigt goda och gör sig jättebra tillsammans med tomatsåsen och dressingen. Såsen innehåller chana dal, som är små kikärtshalvor, men du kan vända ner 1 dl kokta linser i den färdiga såsen i stället.

Recept: Mantu – Dumplings

4 portioner

Grönsaksfyllning
1 morot, grovt riven
2 gula lökar, finhackade
250 g vitkål, tunt skivade
2 1⁄2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 tsk currypulver
salt

Deg
7 1⁄2 dl vetemjöl special
2 1⁄2 dl varmt vatten

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1⁄2 dl rapsolja
1 tsk currypulver
1 tsk chili
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 tsk strösocker
3⁄4 dl chana dal, kikärtshalvor, eller röda linser
salt

Vitlöksyoghurt
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
salt

Grönsaksfyllning
1. Riv moroten grovt på ett rivjärn eller hacka den fint i en matberedare. Gör samma sak med lök och vitkål.
2. Häll ner grönsakerna i en kastrull tillsammans med vatten och kryddor. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter eller tills kålen är mjuk.
3. Häll bort överflödigt vatten och låt fyllningen svalna.

Deg
Blanda vetemjöl och vatten i en bunke. Knåda i några minuter tills du har en smidig deg. Plasta in och låt vila i 10 minuter.

Dumplings
1. Kavla ut degen tunt på ett arbetsbord. Skär ut kvadrater, ca 10×10 cm.
2. Lägg ca 1 msk fyllning i mitten av varje kvadrat. Nyp ihop till dumplings.
3. Sätt en ångkorg i bambu över en kastrull med sjudande vatten. Gnid in botten med lite olja så att dina dumplings inte fastnar.
4. Lägg ner dina dumplings i korgarna och låt ånga i ca 20 minuter.

Tomatsås
1. Fräs den gula löken och vitlöken i oljan tills allt har mjuknat.
2. Rör ner curry, chili, krossade tomater och strösocker. Koka upp och låt puttra på under lock i 20 minuter. Smaka av med salt.
3. Koka under tiden chana dal i 10 minuter. Häll bort vattnet och vänd ner i den färdiga tomatsåsen.

Vitlöksyoghurt
Blanda yoghurt och vitlök i en skål. Smaka av med salt.

Servering
1. Sprid ut tomatsåsen på ett fat.
2. Fördela dina dumplings över och toppa med vitlöksyoghurt.