Annons
Cape Ad

Mannagrynsgröt med vaniljbakad rabarber

Den här mannagrynsgröten är så lyxig! Smaksatt med kardemumma och serverad med rabarberkompott, vaniljfluff och mandelflarn.

Jag älskar mannagrynsgröt och har börjat äta det varje dag. På riktigt varje dag. Då är den mycket enklare än den här, men det här är något jag älskar att lyxa till det med på helgerna. Rabarberkompotten är en dessert i sig och är jättegod tillsammans med glass eller varför inte en bit sockerkaka.

Bakade rabarber
500 g rabarber
150 g rårsocker
½ vaniljstång
½ citron, rivet skal och saft

Mandelflarn
75 g smör, t ex mjölkfritt
1,5 dl mandelflagor
1 dl vetemjöl
1 dl råsocker
2 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk ljus sirap

Vaniljfluff
1 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
100 g färskost, t ex växbaserad Philadelphia eller Violife
½ dl florsocker
½ vaniljstång
rabarbersirap från de bakade rabarberna

Mannagrynsgröt
2 dl mjölk, t ex havre- eller mandelmjölk
2 msk mannagryn
2 tsk strösocker
0,25 tsk mald kardemumma

Bakade rabarber
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skiva rabarbern. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Släng ner rabarbern i en ugnsform tillsammans med vaniljfrön, vaniljstång och rivet skal och citronsaft.
3. Baka rabarbern i 25 minuter.
4. Sila ner ”rabarbersirapen” som har bildats i en skål och låt den avrunna rabarbern svalna för sig.

Mandelflarn
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda med resterande ingredienser i en skål. Bred ut smeten på en plåt.
3. Grädda i 10-12 minuter tills det har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.

Vaniljfluff
1. Vispa grädden fast och fluffig.
2. Vispa ner färskosten.
3. Avsluta med att röra ner lite av rabarbersirapen. Någon matsked räcker.

Mannagrynsgröt
1. Koka upp mjölken.
2. Vispa ner mannagryn, strösocker och kardemumma. Låt puttra på tills den tjocknar.

Servera
1. Häll upp gröten i en skål.
2. Klicka på en generös klick av vaniljfluff. Sedan en stor sked med rabarberkompott. Ringla över rabarbersirap och bryt av en bit mandelflarn. Servera till!