Här kommer en lysande gul tårta med exotiska smaker. Den blev så himla omtyckt på en fest jag bakade den till att jag bara måste dela med mig av receptet.

16 feb 2020

Psst… ursäkta bilden, tog den i all hast med min iphone.

Bottnen är från Karolina Tegelaar.

Fryst passionsfruktspuré finns från Garant, men jag använde mig av ca 8 färska passionsfrukter istället.

Tårtbottnar med vallmo
3 dl strösocker
1,5 dl kikärtsspad (från 1 frp kikärter)
4,5 dl vetemjöl
2 msk vallmofrön
3 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100 g smält smör, t ex mjölkfritt
1 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk

Mango- och passionsfyllning
225 g fryst mango, tinad
100 g fryst passionsfruktspuré, tinad (finns från Garant)
1 dl vatten
15 g gelésocker Multi
1 vaniljstång

Kokosfrosting
1,5 dl kokosolja, utan smak
75 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Dekoration
kokosflingor
färsk passionsfrukt

Tårtbottnar med vallmo
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla två springformar, 20 cm i diameter.
3. Vispa socker och kikärtsspad fluffigt med en elvisp.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna och vallmofröna i en skål.
5. Vänd ner mjölblandning, smält smör och mjölk i kikärtssmeden. Använd en slickepott.
6. När du har en väl blandad smet fördelar du den i de förberedda springformarna.
7. Grädda i ca 30 minuter eller tills bottnarna är torra i mitten.

Mango- och passionsfyllning
1. Häll ner mango, passionsfruktspuré, vatten och gelésocker i en kastrull.
2. Skåra vaniljstången med en kniv och skrapa ur fröna. Blanda ner frön och stänger i kastrullen.
3. Koka upp och låt sjuda under omrörning i 15 minuter. Ta ut vaniljstången och mixa resten slätt i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
4. Häll över i en låda och låt svalna helt i kylskåpet.

Kokosfrosting
Vispa ihop samtliga ingredienser med en elvisp. Vispa i några minuter tills du har en uf g frosting.

Lägga ihop tårtan
1. Lägg en tårtbotten på ett fat.
2. Fyll en spritspåse med 1/3 av frostingen och spritsa en kant runt. Fyll på med hälften av mango- och passionsfyllningen. Lägg på nästa botten.
3. Täck hela tårtan med frosting. Spritsa en kant runt och fyll på med resterande mango- och passionsfyllningen.
4. Tryck eventuellt fast lite kokosflingor runt om. Dekorera med färsk passionsfrukt.

Relaterade artiklar