Mandeltoast

Så här förvandlar du vitt bröd till en lyxig mandeltoast att förgylla frukosten med. En fransk klassiker!


Nu kommer jag låta som en riktig snobb … men en mandeltoast blir så mycket godare på dagsgammal brioche (recept här). Med det sagt blir det ruskigt gott med formfranska eller annat vitt bröd också (tänk släta vetebullar eller kanelbullar också för den delen). Det här är något du hittar på franska caféer och det är samma trick som när patîsserier tar hand om gårdagens croissanter och gör croissant aux amandes. Man liksom piggar upp brödet med en lyxig mandelkräm som bakas av i ugnen.

Recept: Mandeltoast

4 portioner

4 skivor vitt bröd eller brioche
frangipane
sockerlag
mandelflagor
florsocker

Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten

Frangipane
100 g mandelmassa
50 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
0,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk vetemjöl

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pensla varje brödskiva med sockerlag på båda sidor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Bred ut ett generöst lager frangipane över och strö över mandelflagor. Pressa fast lätt med handen.
  4. Kör in i ugnen i 15-20 minuter eller tills de har fått fint med färg.