Annons
Cape Ad

Mandelkaka med vaniljbakad rabarber och jordgubbar

Det här är min nya sommarfavorit. Mandelkakan är god som den är, men tillsammans med vaniljbakad rabarber och jordgubbar blir det en riktig midsommardröm.

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

Recept: Mandelkaka med vaniljbakad rabarber och jordgubbar

8 bitar

Mandelkaka
5 bittermandlar
200 g mandelmjöl
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g smält mjölkfritt smör
1 ½ dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk

Vaniljbakad rabarber och jordgubbar
400 g rabarber
3 dl jordgubbar
150 g råsocker
½ vaniljstång
½ citron, rivet skal och saft

Vaniljfluff
1 ½ dl vispgrädde, t ex Alpro Cuisine vispbar eller Aito Havrevisp
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
½ dl florsocker
½ vaniljstång
rabarbersirap från de bakade rabarberna och jordgubbarna

Mandelkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla en form, 20 cm i diameter.
3. Riv bittermandeln fint på ett rivjärn.
4. Blanda bittermandel, mandelmjöl, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
5. Vispa ner smält smör och mjölk. När du har en slät smet utan klumpar skrapar du ner den i den förberedda formen.
6. Grädda i 45 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljbakad rabarber och jordgubbar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skiva rabarbern och halvera jordgubbarna.
3. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Sprid ut rabarber och jordgubbar i en ugnsform tillsammans med råsocker, vaniljfrön, vaniljstång, citronskal och citronsaft.
4. Baka rabarbern i 25 minuter. Sila ner ”sirapen” som har bildats i en skål och låt den avrunna rabarbern svalna för sig.

Vaniljfluff
1. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa grädde, florsocker och vaniljfrön fluffigt. Vispa sedan ner yoghurten och några matskedar av sirapen. Tillsätt eventuellt mer sirap om du vill ha mer smak.

Servering
Servera mandelkakan tillsammans med bakad rabarber, jordgubbar och vaniljfluff.