Scones är orimligt enkelt att göra i förhållande hur lyxigt och gott det är. Här får de smak av vaniljpulver och de fullkomligt smälter i munnen. Jag har även lagt till förslag på hur du enkelt förvandlar dem till en dröm med pekannötter och choklad.

9 apr 2020

Rättelse. De här är med i senaste numret av VEGO (nr 3, 2020). Där står det 1 dl bakpulver, vilket ska vara 1 tsk.

8 st

3 ½ dl vetemjöl
2 msk rårörsocker + extra till dekoration
1 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver eller
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
50 g kallt smör, t ex mjölkfritt
1 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, rårörsocker, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke.
3. Vänd ner margarinet och nyp ihop snabbt med fingrarna. Rör ner grädden och rör ihop till en smidig, lätt kladdig deg. Ska du smaksätta degen rör du ner smaksättningen med mjölken.
4. Rulla ut degen tjockt, ca 3 cm. Ta ut rundlar med ett kakmått och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med en gaffel. Pensla med lite grädde och strö över extra råsocker.
5. Grädda sconesen i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Pekan- och chokladscones
Tillsätt 1 dl hackade pekannötter och 50 g hackad mörk choklad i degen.

Relaterade artiklar