Lyxiga fattiga riddare med färskostgrädde

Fattiga riddare är så underskattat som lyxig helgfrukost. Görs på dagsgammalt bröd och i den här lyxiga rustningen är de smått magiska.

Jag älskar och har alltid älskat fattiga riddare. Det är även ett perfekt sätt att använda gammalt bröd på eller om du har några skivor undangömda i frysen du vill väcka till liv. Jag använder lite vetemjöl i ”smeten” eftersom de ger lite krispiga riddare.

fattiga riddare

Vad är fattiga riddare?

Fattiga riddare är ett typiskt kärt barn med många namn. På engelska kallas de för French toast och i Frankrike för pain perdu (förlorat bröd). Det är dagsgammalt bröd som doppas i en smet, eller mjölk i sin enklaste form, och sedan steks frasigt.

Lyxiga riddare?

Man kan lyxa till sina riddare på många sätt. Ja, de går att bara vända i t ex kanelsocker, eller så gör du en chokladvariant med glass, fyller de med banan och pekannötter eller varför inte en variant som smakar semla.

lyxiga fattiga riddare

Fattiga riddare utan mjölk

Recept: Lyxiga fattiga riddare

2 portioner

4-6 skivor bröd
2 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
1 msk vetemjöl
2 tsk strösocker
1 nypa vaniljpulver

Färskostgrädde
1 dl färskost, t ex Oatly iFraiche eller Violife
1 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
2 msk florsocker
1 nypa vaniljpulver

Servering
lönnsirap i mängder
1 msk finhackade pistagenötter
1 citron, rivet skal
färska hallon

  1. Skär av kanterna på brödet. Det här är bara om du gillar det, jag tycker själv att de kan bli lite för hårda.
  2. Vispa ihop mjölk, vetemjöl, strösocker och vaniljpulver i en djup tallrik.
  3. Hetta upp lite smör (t ex mjölkfritt) eller olja i en stekpanna.
  4. Dopa bröden i mjölken och pressa ut lite av vätskan. Stek sedan gyllene på båda sidor i stekpannan.
  5. Vispa färskost, vispgrädde, florsocker och vaniljpulver fluffigt med en elvisp.
  6. Servera dina fattiga riddare tillsammans med färskostgrädden, mängder med lönnsirap, finhackade pistagenötter, rivet citronskal och färska hallon.