Jag älskar och har alltid älskat fattiga riddare. Det är även ett perfekt sätt att använda gammalt bröd på eller om du har några skivor undangömda i frysen du vill väcka till liv. Jag använder lite vetemjöl i ”smeten” eftersom de ger lite krispiga riddare.

Vad är fattiga riddare?
Fattiga riddare är ett typiskt kärt barn med många namn. På engelska kallas de för French toast och i Frankrike för pain perdu (förlorat bröd). Det är dagsgammalt bröd som doppas i en smet, eller mjölk i sin enklaste form, och sedan steks frasigt.

Lyxiga riddare?
Man kan lyxa till sina riddare på många sätt. Ja, de går att bara vända i t ex kanelsocker, eller så gör du en chokladvariant med glass, fyller de med banan och pekannötter eller varför inte en variant som smakar semla.

Fattiga riddare utan mjölk
Recept: Lyxiga fattiga riddare
2 portioner
4-6 skivor bröd
2 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
1 msk vetemjöl
2 tsk strösocker
1 nypa vaniljpulver
Färskostgrädde
1 dl färskost, t ex Oatly iFraiche eller Violife
1 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
2 msk florsocker
1 nypa vaniljpulver
Servering
lönnsirap i mängder
1 msk finhackade pistagenötter
1 citron, rivet skal
färska hallon
- Skär av kanterna på brödet. Det här är bara om du gillar det, jag tycker själv att de kan bli lite för hårda.
- Vispa ihop mjölk, vetemjöl, strösocker och vaniljpulver i en djup tallrik.
- Hetta upp lite smör (t ex mjölkfritt) eller olja i en stekpanna.
- Dopa bröden i mjölken och pressa ut lite av vätskan. Stek sedan gyllene på båda sidor i stekpannan.
- Vispa färskost, vispgrädde, florsocker och vaniljpulver fluffigt med en elvisp.
- Servera dina fattiga riddare tillsammans med färskostgrädden, mängder med lönnsirap, finhackade pistagenötter, rivet citronskal och färska hallon.