Lyxiga nyheter från Bärta!

I samarbete med Nordisk Råvara lanserar Bärta nu den lyxiga godbiten Bärta Enrisrökt Höstärta. En planetnyttig bit som både är svensk, ekologisk och färdig att ätas.

Den groddade och fermenterade höstärtan bjuder på djup nötighet och enriset ger en unik, syrlig röksmak. Dessutom är höstärtan en av få vinterhärdiga baljväxter i Sverige – något som ger positiva effekter på både klimat och miljö.
– Det här är vår första kylprodukt på just höstärta, vi breddar från att tidigare jobbat enbart med svensk gul ärta. Höstärtan är en väldigt vacker brunspräcklig baljväxt som bjuder på en djup nötighet till vår enrisrökta produkt, en bit som passar perfekt att skiva och ha på mackan, tärna till en sallad eller äta som tilltugg till en kall öl, säger Pia Qvarnström grundare och produktutvecklare på Bärta.

Bärta Helbit Enrisrökt Höstärta är centralt listad hos Coop f o m v 36!

Har du inte hört talas om höstärta tidigare är du nog inte ensam. Höstärtan, med sitt ursprung i Österrikes alpområden, är en vackert färgad gråärt rik på smak. Den är på flera sätt intressant att odla här på våra breddgrader då den är möjlig att höstså och under lång tid täcka marken och samverka med jorden. Höstärtan bidrar däribland till att binda kol även under de kalla månaderna och till en minskad erodering av jord som släpper koldioxid.
– Höstärtan ligger oss varmt om hjärtat på Nordisk Råvara. Det är en kulturarvsväxt med många fördelar. Vi tycker att vi behöver prata mer om hur mat produceras och lyckas förklara skillnaden mellan olika råvaror och hur de processas för konsumenten. Det är en utmaning, och vår förhoppning med en produkt på höstärta i kyldisken är att skapa nyfikenhet och pusha den diskussionen ett steg framåt, säger Tomas Erlandsson på Nordisk Råvara.