Det här är en enkel och frasigt god förrätt. Friterat surdegsbröd som serveras med tångkaviar, ifraiche, dill, rödlök och citron.

2 Jun 2017

4 portioner

Friterat bröd
4 skivor gott surdegsbröd
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl kallt kolsyrat vatten
2 liter rapsolja att fritera i

Till servering
0,5 dl röd tångkaviar
1 dl färsk dill
1 rödlök, finhackad
0,5 dl crème fraiche, t.ex. mjölkfri som Oatly iMat Fraiche

Friterat bröd
1. Riv sönder brödskivorna i ojämna bitar.
2. Vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa sedan ner lite vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.
3. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
4. Doppa brödet i smeten och ploppa sedan ner dem i oljan. Fritera tills de är härligt gyllenbruna.
5. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servering
1. Lägg upp brödet på assietter.
2. Lägg små högar runt om med tångkaviar, dill, rödlök och crème fraiche.

 

Receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok Vegomenyer (Semic).