Annons
Cape Ad

Så gör du egna lyckokakor (veganska)

Lyckokakor! Dessa finurliga kakor som man kan gömma små lappar med meddelande i. Kul att fixa till middagen, temafester, bordsplaceringar, presenter mm.

De man köper är oftast inte veganska och smakar för övrigt inte så gott heller. De här är kalasgoda och går att smaksätta med kardemumma, kanel, saffran eller vad du nu gillar.

De går att sprida ut jämnt med baksidan av en sked men om jag tänker göra många gör jag en mall av lite tjockare papper eller tunn kartong. Skär ut rundlar och lägg på plåten. Sprid ut smeten jämnt med en palettkniv och du får perfekt jämna kakor att grädda.

Psst… är de väl är gräddade så stelnar de hyfsat snabbt så var kvick med att lägga på lappen och vicka ihop. Ett tips är att bara göra kanske 3-4 åt gången så att du hinner med.

1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 msk rapsolja
4 msk vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, majsstärkelse och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner olja och vatten. När du har en slät smet utan klumpar är den klar.
3. Sprid ut runda kakor, ca 10 cm i diameter, på en plåt. Jag kör på bakplåtspapper av silikon, för då ligger kakorna slätt. Använd baksidan på en sked eller en palettkniv för att få så jämna kakor som möjligt. De ska vara tunna. Du kommer snart att få in tekniken.
Grädda kakorna i 10 minuter.
4. Ta ut, lägg en lapp i mitten av kakan och vik ihop kakan på häften så att du får en halvmåne. Pressa ner den vikta delen mot en kant, t ex glaskant, och vik ihop. Stoppa ner dem med spetsarna nedåt i en muffinsplåt eller liknande så att de inte vecklar ut sig. Låt svalna.