De här kan vara inspirerade av en viss närbutiks lussesemlor som har marknadsförts hårt de senaste åren. Det är faktiskt en genial idé och riktigt gott om du som jag gillar kombon saffran, mandel och vispad grädde.

12 Dec 2019

Det här är btw. min favoritlussedeg. Det blir till helt galet fluffiga lussebullar som är smått fantastiska.

24 st

Lussedeg
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 ½ dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
1 paket saffran, 0,5 g
25 g jäst
1 ¼ dl naturell yoghurt, t ex soja-, eller havreyoghurt
¾ dl vit sirap
½ tsk salt
ca 10 dl vetemjöl special

Mandelmassefyllning
200 g mandelmassa
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

Vispad grädde

2 ½ dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro vispbar sojagrädde eller Aito vispbar havregrädde
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
florsocker att pudra med

Lussedeg
1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölk och saffran och låt bli fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på den ljumma vätskan och blanda runt.
3. Rör ner yoghurt, vit sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig. Det är det som resulterar i så saftiga bullar.
4. Knåda degen i 10 minuter. Det blir absolut bäst om du använder en hushållsassistent.
5. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.
6. Dela degen i 24 bitar och rulla till längder. Snurra ihop till lussebullar och lägg på två plåtar. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i 45 minuter.
7. Grädda bullarna på 225 grader i 8-10 minuter.

Mandelmassefyllning
1. Mixa ihop mandelmassa och grädde i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. 
2. Skär av toppen på lussebullarna och spritsa eller bred lite mandelmassekräm på underdelarna.

Vispad grädde

1. Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker.
2. Spritsa grädde över mandelmassan och toppa med locket. Pudra över lite florsocker och servera.