ANNONS

Lussebullar med vaniljkräm

Det här är något så magiskt som lussebullar fyllda med vaniljkräm och rullade i socker. Helt omöjliga att sluta äta.

*I samarbete med DUG drinks*

Jag älskar saffransdeg men gör sällan klassiska lussebullar. Min paradgrej är de fluffigaste och saftigaste bollarna som jag penslar med smör och rullar i socker. I år gjorde jag uppdateringen och fyllde de med en gudomligt god vaniljkräm. Det är så barnsligt gott att man blir yr. Jag använde mig av DUGs potatisdryck. Du kan ta vilken som, men jag gillar Barista eftersom den känns lite fetare och mumsigare (plus att jag kan använda den i mitt te också).

DUG – potatistdryck

Veg of Lund har tillsammans med Lunds universitet tagit fram en smått genialisk potatisdryck som inte bara smakar gott utan även gör gott för klimatet.
Dessutom är den fri från nötter, laktos, soja och gluten. Det finns tre varianter av DUG; DUG Original, DUG Barista och DUG Unsweetened!

Recept: Lussebullar med vaniljkräm

24 st

Vaniljkräm
0,75 dl majsstärkelse
0,75 dl strösocker
3 dl mjölk, t ex DUG potatisdryck
1 msk rapsolja
1 msk vaniljsocker

Saffransdeg
100 g smör, t ex mjölkfritt
7,5 dl mjölk, t ex DUG potatisdryck
2 påsar, 1 gram, saffran
1 pkt, 50 g, jäst
1,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
ca 20 dl vetemjöl
50 g smält smör, t ex mjölkfritt
1 dl strösocker

Vaniljkräm
1. Blanda majsstärkelse och socker i en kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät blandning utan klumpar. Vispa även ner oljan.
2. Koka upp under vispande och fortsätt vispa tills krämen tjocknar.
3. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Skrapa över vaniljkrämen i en skål och plasta in. Låt svalna helt i kylskåpet.

Saffransdeg
1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölk och saffran och låt bli fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på den ljumma vätskan och blanda runt.
3. Rör ner ljus sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig.
4. Knåda degen i 10 minuter. Jag använder mig alltid av en hushållsassistent.
5. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.
6. Dela degen i 24 bitar och rulla till bollar.
7. Platta ut en boll med händerna och lägg en generös klick med vaniljkräm i mitten. Nyp ihop degen över fyllningen och fortsätter med resterande deg och vaniljkräm.
8. Lägg bollarna på två plåtar. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
9. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 minuter.
10. Smält smöret i en kastrull. Pensla bullarna med smöret och rulla de sedan i strösocker. Klart!