Inte minst på sommaren är det gott med enkla och goda tillbehör. Sumac (sumak) ger en sötsyrlig smak till sommarens alla grönsaker och är jättegott i sallader. Den här enkla salladen innehåller bara tomat och lök, men tack vare sumaken så blir den något helt annat. Ett jättegott tillbehör till grillat som ger en frisk fräschör man så ofta behöver.
Vad är sumac?
Sumac eller sumak är röda bär med en sötsyrlig och fruktig smak. Den är väldigt populär i Mellanöstern där sumak används flitigt i matlagningen.
Hur används sumac?
Du kan använda sumac i marinader och såser eller krydda upp grönsaker med. Det är supergott att blanda i sallader eller bara strö över din hummus.
Sumak säljs oftast malen till ett fint pulver.
Recept: Löksallad med tomat och sumak
2 tomater, halverade och skivade
1 rödlök, halverad och tunt skivad
1 citron, saften
2 tsk sumak
salt
Blanda samtliga ingredienser på ett fat eller i en skål. Låt stå i 10 minuter.