Lo mein är en kinesisk nudelrätt som ofta går att beställa på snabbmatsställen och är särskilt poppis i USA. Rätten kan du själv svänga ihop på ett kick, så egentligen går det snabbare att göra den hemma – och såklart blir det även bra mycket nyttigare och billigare.

14 sep 2019

4 portioner

ca 150 g kinesiska vetenudlar
2 morötter
5 champinjoner
1 broccolihuvud
1 röd paprika
1 gul paprika
3 salladslökar
70 g sockerärter
1 dl edamamebönor
1 msk sesamolja
2 msk mirin

Sås
2 msk kinesisk sojasås
1 msk tamari
1 tsk sesamolja
1 tsk socker

Till servering
chiliflingor

1. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar i en wokpanna. Häll av vattnet och lägg sedan nudlarna i ett annat kärl och ställ åt sidan.
2. Skiva morötter och champinjoner, skär broccoli i mindre bitar och paprikor i stavar. Hacka den vita delen av salladslökarna och skiva den gröna delen. Lägg det gröna åt sidan och stek de hackade vita bitarna av löken tillsammans med övriga grönsaker i sesamolja i wokpannan i ca 5 minuter. Häll i mirin och blanda runt så att de bruna bitarna lossnar
från botten. Tillsätt hälften av såsen och blanda runt. Tillsätt nudlarna och blanda runt.
3. Smaka av med såsen (tillsätt mer efter önskemål), häll upp i skålar, garnera med den skivade salladslöken och chiliflingor och servera.

 

Från kokboken Vardagsvego för alla. Recept: Sofia von Porat  Foto: Nathan Schacherer  Förlag: Tukan

Relaterade artiklar