Annons
Cape Ad

Vegetarisk Lo mein – kinesisk wok med nudlar

Lo mein är en kinesisk nudelrätt i wok som ofta går att beställa på snabbmatsställen och är särskilt poppis i USA. Rätten kan du själv svänga ihop på ett kick, så egentligen går det snabbare att göra den hemma – och såklart blir det även bra mycket nyttigare och billigare.

Det finns många goda nudelwokar och det gemensamma är att de blir klara på ett kick och är supergoda. Du kan egentligen blanda ner vad du vill, ta de grönsaker du har hemma eller om du har ett gäng frysta grönsaker att slänga ner i woken så går det också bra.

nudlar

Nudlar

Många av nudlarna i vanliga butiker innehåller ägg. De här är dock veganska, så även fullkornsnudlar från Kung Markatta. Går du till asiatiska butiker hittar du så många som inte innehåller ägg, annars kan du alltid satsa på risnudlar eller vanlig pasta.

wok

Wokpanna

Jag minns något år när wokpannan var årets julklapp. Det är nog det köksredskap vi använde allra minst. Om du lagar mycket östasiatisk man är det en kul investering annars går det precis lika bra med en stekpanna.

Sojasås

Till en rätt som den här ska du använda ljus sojasås. Den är som sagt ljusare i färgen och lite saltare. Tamari liknar soja och tillverkas på liknande sätt men har något kraftigare smak. Du kan ersätta den med ljus sojasås.

4 portioner

ca 150 g kinesiska vetenudlar
2 morötter
5 champinjoner
1 broccolihuvud
1 röd paprika
1 gul paprika
3 salladslökar
70 g sockerärter
1 dl edamamebönor
1 msk sesamolja
2 msk mirin

Sås
2 msk kinesisk sojasås
1 msk tamari
1 tsk sesamolja
1 tsk socker

Till servering
chiliflingor

1. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar i en wokpanna. Häll av vattnet och lägg sedan nudlarna i ett annat kärl och ställ åt sidan.
2. Skiva morötter och champinjoner, skär broccoli i mindre bitar och paprikor i stavar. Hacka den vita delen av salladslökarna och skiva den gröna delen. Lägg det gröna åt sidan och stek de hackade vita bitarna av löken tillsammans med övriga grönsaker i sesamolja i wokpannan i ca 5 minuter. Häll i mirin och blanda runt så att de bruna bitarna lossnar
från botten. Tillsätt hälften av såsen och blanda runt. Tillsätt nudlarna och blanda runt.
3. Smaka av med såsen (tillsätt mer efter önskemål), häll upp i skålar, garnera med den skivade salladslöken och chiliflingor och servera.

Från kokboken Vardagsvego för alla. Recept: Sofia von Porat  Foto: Nathan Schacherer  Förlag: Tukan