Livsmedelsverket om margarin

Läs mer

Eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Vad finns det för hälsofördelar med margarin?

– Margariner innehåller en hög andel av omättade fettsyror (enkelomättade och fleromättade) och en mindre mängd mättade fettsyror i jämförelse med tex smör. Vad gäller mjölkfritt och andra margarin är skillnaderna inte så stora rent näringsmässigt. Däremot kan man ju inte använda mjölkfett för tillverkning   av mjölkfritt margarin och väljer därför en vegetabilisk olja som t ex palmolja.   Att välja maraginer är ett lätt sätt att äta ett livsmedel med en bra balans mellan hårda mättade och mjuka omättade fettsyror.
Det är obligatoriskt att berika alla margariner med vitamin D.
Se nedan vad gäller rekommendation och varför vi ska äta mera omättade fetter än mättade fetter.

Vad finns det för hälsonackdelar med margarin?

– Jag tycker det inte finns några hälsonackdelar att välja margarin.

Hur är margarin i jämförelse med smör ur en hälsosynpunkt? Är det verkligen hälsosammare än smör?

– Hur hälsosamt det är att äta det ena eller det andra beror ju på helheten i kosten. Det finns inte bara ett rätt sätt att äta. Olika kombinationer av livsmedel kan ge oss den näring och energi vi behöver för att må bra.
Att äta mycket grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär och fullkornsrika livsmedel samt välja mjukare margariner och oljor   är viktigt i en hälsosam kost.   Fisk och skaldjur, kött och magra mejeriprodukter ingår också i en hälsosam kost. Även nötter och frön.
Att äta en kost med mycket smör kan innebär att mängden mättat fett blir för hög och detta skulle kunna innebära en ökad risk för hjärtkärlsjukdom.

Många är rädda för olika kemikalier och tillsatser i margarin, vad har ni att säga om det?

– Alla tillsatser som används i margariner och matfett är godkända och säkra   att användas.

Hur är det med härdat fett och transfetter i margarin? Är det farligt?

– Härdning av fett är en industriell process när omättade fettsyror görs hårdare och därmed får en högre smältpunkt. Ett fett som är fullhärdat är ett mättat fett och ett partiellt härdat fett innehåller varierande mängder transfettsyror. Dessa härdade fetter tas om hand i kroppen på samma sätt som naturliga fetter.

För att inte använda partiellt härdade fetter dvs transfetter vid tillverkning av t ex margariner så använder man då exempelvis palmolja. Transfett är inte hälsosamt och vi ska äta så lite som möjligt att dessa fettsyror. Andelen mättat fett i margariner är låg i jämförelse med omättade fettsyror dock trots palmoljan.

Hur ska man tänka med palmoljan i margarin? Är den dålig för oss?

– Palmolja är rikt på mättat fett och att äta för mycket mättat fett är inte bra eftersom det kan påskynda utveckling av t ex ateroskleros och därmed hjärtkärlsjukdom. Se ovan också.

Hur ska man tänka kring fett? Vilket fett ser ni helst att man använder?

– Först och främst ska man tänka att man ska äta så varierat som möjligt och vad gäller fett är det bra att ha en bra balans mellan fasta mättade fetter och mjukare omättade fetter.
Vi rekommenderar att man gärna ska använda flytande margariner eller olja i matlagning för att på så vis få i sig bra fetter. Att välja margariner till smörgåsen är också ett enkelt sätt att få isig bra fetter.

Läs gärna mer om fett på vår hemsida här.