De här biffarna/plättarna är smått geniala och görs på blötlagda linser. Frasigt fantastiska och går att variera i oändlighet.

4 jan 2020

Röda linser går att variera på många sätt, här blötläggs de för att sedan mixas till en puré. Blanda sedan ner valfria grönsaker som strimlad zucchini, lök, broccoli eller vad du nu gillar. Jag älskar paprika, så det blev mitt val. De blir godast om du steker i generöst med olja, då blir de också härligt frasiga.

Jag gillar att servera en syrlig sås till. Antingen bara yoghurt smaksatt med rivet citronskal och citronsaft, eller ranchdressingen här.

2,5 dl torkade röda linser
2 paprikor, tunt strimlade
1 gul lök, tunt skivad
ev. 0,5 kruka färsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
ev. 0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt

rapsolja att steka i

1. Skölj linserna väl så att vattnet börjar bli klart. Blötlägg linserna i minst 1 timme.
2. Skölj linserna och låt rinna av. Mixa sedan till en puré i en matberedare. Skrapa ner från sidorna lite då och då och fortsätt att mixa.
3. Blanda linspurén med grönsakerna och kryddorna.
4. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Klicka ut smeten och stek gyllene fritters på båda sidor. De ska inte vara perfekta utan perfekt operfekta.

 

Så här ser smeten ut:

 

Relaterade artiklar