Den här såsen bara måste du prova! Den passar till så mycket. Här blir den riktigt fin med linsbollar och matvete.

5 sep 2019

4 portioner

Lins- och morotsbollar
3 dl torkade röda linser
½ chili
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl majsstärkelse eller potatismjöl
3 tsk fryst koriander
salt
peppar
olja att steka i
3 dl matvete

Sås
olja att steka i
1 tsk röd currypasta
1 förpackning kokosmjölk à 400 ml
0,5 grönsaksbuljongtärning
200 g hackad fryst spenat
1 lime, skal och saft

1. Börja med att koka linserna, det tar ca 10 min. Låt linserna svalna. Det är viktigt att de är kalla innan man gör bollarna, annars är det svårt att få dem att bli fasta.
2. Hacka chilin, skölj och riv morötterna, hacka löken fint.
3. Blanda i en skål med linserna. Blanda i majsstärkelse eller potatismjöl. Krydda med koriander, salt och peppar. Smaka gärna av smeten så att du är nöjd. Prova att rulla en bit av smeten. Får du inte till en fast boll? Addera lite mer potatismjöl eller majsstärkelse.
4. Rulla till ca 20 bollar.
5. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.

Sås
1. Börja göra såsen genom att hetta upp olja i en stekpanna och fräsa currypastan. Slå på kokosmjölk och smula ned buljongtärningen. Lägg i den frysta spenaten.
2. Riv limen och lägg i limeskal och pressa ned saften. Låt sjuda på svag värme.

Servering

Hetta upp en stekpanna och stek bollarna i oljan på medelvärme tills de har fått fin färg runt om. Servera bollarna med matvete och limesås.

 

Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette


I Portionen under tian (Ordfront förlag) bjuder Hanna Olvenmark på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor.