Linsbiffar med kall yoghurtsås med russin

De här biffarna görs på bland annat linser, solroskärnor och en svalkande sås med russin.

Viktigt att välja rätt

Det är viktigt att välja rätt torkad frukt, både för klimatets och hälsans skull. Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och det finns många skäl att välja just ekologiskt när det gäller russin. Enligt Naturskyddsföreningen är vindruvor en av de viktigaste varorna att byta till ekologiskt eftersom konventionellt odlade druvor är en av de mest kemiskt besprutade produkterna i Europa.  I odling av vindruvor används bland annat systemiska bekämpningsmedel, som innebär att bekämpningsmedlet tas upp av växten och druvorna. I Livsmedelsverkets stickprov av konventionellt odlade druvor påträffades mätbara resthalter i 86 prover av 93 (92 procent).

Recept: Linsbiffar med kall yoghurtsås med russin

4 portioner

3 dl Saltå Kvarn röda linser, torkade
1 buljongtärning, grönsak
2 morötter
2 dl Saltå Kvarn solroskärnor
2-3 msk majsstärkelse
3 vitlöksklyftor
1 msk garam masala
1 nypa kryddpeppar
1 tsk torkad ingefära
1 citron, skal och saft
svartpeppar
salt
olja att steka i
                                                                                                                                 
Yoghurtsås med russin
2,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl Saltå Kvarn russin
salt
svartpeppar
 
1. Koka linserna i buljong i cirka tio minuter så de börjar bli mjuka. Häll upp i en sil och låt stå tills all vätska är borta, mosa med gaffel till en färs.
2. Finriv morötterna och blanda med linser, solroskärnor, majsstärkelse, kryddor och pressad vitlök. Rör om till en jämn smet, smaka av med salt och citronsaft. Stek i olja i tre till fyra minuter per sida på medelvärme. Om de skulle vara svåra att hålla ihop kan du vända dem i majsstärkelse eller ströbröd innan stekning.
3. Hacka russinen grovt. Rör ihop ingredienserna till såsen och låt stå i minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.