Linn lagar vegansk fine dining

Stockholms finkrogar lyser inte alltid upp med veganskt på menyn, men nu har Pocket vid Stureplan ett gästspel med en trerätters signerad Linn Söderström.

– Jag tycker inte riktigt om djurindustrin och äter allt mindre kött, börjar Linn, när vi sätter oss ner på Pontus Frithiofs restaurang Pocket på Norrlandsgatan i Stockholm.

Pocket som nu gästspelas av TakeOver, ett nätverk med endast kvinnliga kockar.
TakeOver började som en middag på 19 glas på initiativ av Lisa Förare Winbladh och Peter Bennyson, som sedan blev projektet TakeOver som drivs av Linn själv samt Lisa Lönner Pulkkinen.
Linn som just nu jobbar som kock, konsultar och pluggar till språkkonsult.
– Vi märkte direkt att det här var något som folk uppskattades och vi såg ett hål som vi ville fylla. Plus att det var kul för oss. Så vi bestämde oss för att göra det över hela Sverige, och nu är vi här.

Gästspelet håller på tom. Den 18 februari och Linn är den som tog fram den veganska menyn.
– Jag är ju alltid mån om att specialkost ska vara mat. Det är ofta något annat. Kockar verkar skita i om att det är gott eller inte. Då tycker jag det är bättre att de inte serverar någonting alls, istället för att göra något dåligt.

Förrätt: Fänkål, algkaviar, knaprig råg, dillfrö, citron- och dillemulsion. 

– Jag ville att förrätten skulle vara lite ”fiskig”. Jag tänkte tång och jag älskar när fänkål är lite sönderkokt och chunky.

Varmrätt: Gemsallad, endive, rättviksärt, gotlandslins och karamelliserad löksky.
– Varmrätten är alla smaker som jag gillar. Jag gillar bittra smaker som gemsallad och endive, tillsammans med något sött som en lökbuljong. Och så vill jag samtidigt vill ha protein. Jag kontaktade grönsakshandeln Sorunda som har haft ett projekt med att ta fram svenska grödor. De hade både linser och ärtor som odlas i Sverige.

Dessert: Kikärtsmaräng, blåbär, havremjölkssorbet och citronjelly.

– Desserten ville jag absolut inte att det skulle märkas att den var vegansk. Kikärtsmaräng blir riktigt bra, men man måste ha en del syra i för att inte sältan ska tränga igenom.

Hur har det då gått för menyn?
– Det har gått bra. Vi säljer väldigt bra på helgerna. Många har även bytt ut delar av sin menyn mot det veganska, t ex en dessert eller förrätt.

———————————————————————————–

Vad: Veganskt gästspel på restaurang Pocket.
Var: Pocket, Norrlandsgatan 31, Stockholm.
När: Till och med den 18 februari.
Boka bord.