Lingonsylt

Att göra sin egen lingonsylt är både enkelt och roligt. Du kan dessutom använda både färska och frysta lingon.

Lingonsylt är ett klassiskt tillbehör till svensk husmanskost som i sin tur har sin högsäsong under hösten och vintern. Och nu när lingonen är i säsong, varför inte passa på att göra din egen lingonsylt? Det är superenkelt, blir mycket godare när du vet att du gjort den själv och psst… du kan använda frysta bär.

Lingon

Lingonen mognar i augusti–september och då är det bara att slänga dig ut i skogarna och plocka. De växer på norra halvklotet och är ett superbär, rikt på C-vitaminer och fiber. De är inte så goda råa men perfekta att göra ligonsylt, lingonsaft, lingonkompott och lingongelé på.

Frysta lingon

När du gör egen lingonsylt går det precis lika bra med frysta lingon. Du kan behöva justera sockermängden något eftersom frysta bär kan vara lite syrligare. Även vätskemängden kan variera så du kan behöva koka de längre.

Hållbarhet?

Om du ska äta sylten inom några veckor kan du förvara den i kylen. Vill du ha ett lager över hela vintern så skulle jag sterilisera burkar och sedan hermetisk försluta dem. Då kan du ha de i skafferiet oöppnad hur länge som helst.

Recept: Lingonsylt

8 dl

500 g lingon, färska eller frysta
1 dl vatten
250 g strösocker

  1. Blanda lingon och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om det blir torrt i botten av kastrullen.
  2. Rör ner sockret och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
  3. Häll upp sylten på varma burkar och förslut.