Ja, Ris à la Malta är den klassiska avslutningen, men den kan ofta kännas lite väl tung efter ett dignande julbord. Då passar lingonpäron med mandelmjölk perfekt. Du kan köpa färdig mandelmjölk, men inget slår hemmagjord.



5 dec 2019

8 portioner på en buffé

Förberedelse: Päronen kan göras två veckor i förväg och förvaras i kylskåpet och mandelmjölken håller i några dagar

Lingonpäron
225 g frysta lingon
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 citron, saften
6 päron

Egen mandelmjölk
2 dl mandlar
8 dl vatten
½ tsk vaniljpulver
några droppar bittermandelarom

Lingonpäron
1. Koka upp lingon, strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt sjuda i fem minuter.
2. Skala päronen och lägg ner i lingonkoket. Låt sjuda tills de är mjuka, ca 20 minuter.
3. Häll över päronen och lingonlagen i en glasburk. Låt svalna helt i kylskåpet.
4. Servera tillsammans med egen mandelmjölk.

Egen mandelmjölk
1. Blötlägg mandlarna i minst åtta timmar, helst över natten.
2. Häll ner mandlarna i en blender tillsammans med 8 dl vatten. Mixa så fint det går.
3. Sila mandelmjölken genom en nötmjölkspåse eller annan finmaskig sil.
4. Smaksätt mjölken med vaniljpulver och bittermandelarom.